Kanelbullar – svéd fahéjas csiga


A fahéjas csiga receptjével először egy svéd életmódkönyvben, Linnea Dunne Lagomjában találkoztam. Sokáig azt a receptet használtam, de anyám mindig szörnyülködve nézte végig a folyamatot, ezért inkább kerestem egy újat. Ezt a példányt is addig finomítgattam, amíg igazán tökéletesnek nem éreztem – és ezt a végső verziót osztom most meg veletek. Biztosan lehetne még fokozni rajta valamit (például anyám szerint kalácslisztből még jobb lenne, illetve én legközelebb pici almadarabokkal vagy mandulával szeretném kipróbálni a tölteléket), de fogjuk fel ezt egy alapreceptnek.

Remélem, nektek is legalább ennyire beválik majd; a tapasztalataitokat mindenképp írjátok meg!


Svéd fahéjas csiga (kanelbullar)

nehézség: egyszerű  |  adag: 20-25 db  |  idő: kb. 2 óra  |  forrás


Hozzávalók:

tészta
  • 470 g liszt
  • 100 g vaj
  • 70 g (por)cukor + 1 teáskanálnyi kristálycukor az élesztőhöz
  • 2,5 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 0,5 tk kardamom

töltelék
  • 50-80 g vaj
  • 2 ek fahéj
  • 1 tk cukor
a tetejére
  • 1 tojás (felverve)
  • jégcukor

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe tegyünk egy teáskanál cukrot, kavarjuk el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni 10-15 perc alatt.
  2. Keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd üssük hozzá a tojást és keverjük simára. Folyamatos keverés mellett apránként öntsünk hozzá az élesztős tejet, és keverjük el.
  3. Szitáljuk bele a lisztet, adjunk hozzá egy csipet sót, valamint a kardamomot, és gyúrjuk össze a tésztát.
  4. Konyharuhával takarjuk le, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.
  5. A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki nagyjából 50x30 cm-esre. Kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal.
  6. A töltelék hozzávalóit keverjük össze, majd kenjük meg vele a tésztát úgy, hogy mindenhova jusson.
  7. Tekerjük fel a megkent tésztát, majd másfél-kétujjnyi vastagságban szeleteljük.
  8. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg jégcukorral.
  9. Süssük 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.


Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel, és kövess Facebookon & Instagramon a további tartalmakért! 😊
Könyves témákért less be a Readinspo-ra! 📖

You Might Also Like

0 megjegyzés

Top Categories